dager
timer
min

Digitalt og bærekraftig – en selvmotsigelse?

Elin Hauge

AI og forretningsstrateg

Om foredraget

Vi tenker ofte at digitalt er bærekraftig, for disse dataene flyr jo bare sporløst og trådløst rundt oss. Dessuten har vi jo hørt gjentatte ganger at digitalisering er en viktig del av løsningen på miljø- og klimaproblemene. Generativ AI kommer tilsynelatende med ytterligere løfter om å løse menneskehetens store utfordringer. Men hvor bærekraftig er digitale teknologier i seg selv?

Hvilke fysiske fotavtrykk avsettes når algoritmer prosesserer store mengder data? Hvor stort er avtrykket fra verdens datasentre, og hva skjer når datamaskiner går fra å være nyttige verktøy til helseskadelig avfall? Mengde strøm, strømmens opphav, og livsløpet til alt av elektroniske dingser har langt større implikasjoner for kloden enn de fleste er klar over.

Hvordan kan man skape en bærekraftig balanse mellom digitale teknologiers nyttige bruksområder og problematiske fotavtrykk?I dette foredraget gir Elin en oversikt over noen av de miljømessige utfordringene knyttet til digitale teknologier, og gir konkrete forslag til hvordan ta mer bevisste og gjennomtenkte valg for en bærekraftig framtid.

Nøkkelpunkter:

  • Hva handler kunstig intelligens egentlig om når vi ser fordi dagens hype og hysteri?
  • Hvilke utfordringer får vi med på lasset?
  • Hva kan du gjøre for å bidra til en mer gjennomtenkt balanse mellom digital innovasjon og bærekraft?

Om Elin Hauge

Kunstig intelligens (AI) er sannsynligvis den mest disruptive teknologiske utviklingen i menneskets historie, og vi møter den overalt; fra ansiktsgjenkjenning på smarttelefonen til optimalisering av forsyningskjeden, fra matproduksjon til medisinsk forskning, fra netthandel til menneskelignende innholdsgeneratorer.

Elin Hauge er fremtidsforsker og ekspert på kunstig intelligens. Med sin omfattende bakgrunn fra fysikk, matematikk og næringsliv, bringer hun nye og tankevekkende perspektiver på rollen og utviklingen av kunstig intelligens. Hun kobler sammenhengen mellom det pragmatiske «her-og-nå» og et større bilde av fremtiden.

Foredragene hennes spenner fra avmystifisering og forklaring av kunstig intelligens til ansvarlig, bærekraftig og verdiskapende adopsjon i næringsliv og samfunn.

Logg inn

Personvern
Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her